In dit video-interview voor NDFR / Sdu ga ik het gesprek aan over Woonplaatsonderzoeken: opsporing door de Belastingdienst?
NDFR / Sdu: Interessante ontwikkelingen voor fiscalisten en advocaten (afl 2)
15 jan. 2019
https://www.youtube.com/watch?v=tjQgU-b-bV8
Woonplaatsonderzoeken door de Belastingdienst leveren veel onzekerheid op. Het begrip 'woonplaats' volgens de Belastingdienst is namelijk niet perse hetzelfde als waar iemand voor zijn gevoel woont. Je kunt in een bepaald belastingjaar in Nederland wonen zonder hier een dag te zijn geweest.
Tel daarbij op de vergaande inbreuk op de privésfeer die dergelijke onderzoeken maken. Een onderzoek naar de fiscale woonplaats lijkt bijna een opsporingsonderzoek: bij allerlei partijen wordt informatie over een persoon opgevraagd om te controleren of iemand - fiscaal gezien - wel woont waar hij zegt.
Duidelijke ondergrenzen ontbreken vooralsnog, hoewel wel de oproep is gedaan om ten minste een woonplek in Nederland te moeten hebben om hier woonachtig te kunnen worden aangemerkt.
Belangrijk is dus dat degenen die hierover moeten oordelen, rechtsbescherming hoog in het vaandel hebben staan. Niet alleen de rechters, maar zeker ook de ambtenaren bij de Belastingdienst - zowel tijdens het onderzoek, als bij de keuze welke onderzoeken worden opgestart.