'Crypto niet voorkeursbetaalmiddel voor criminelen'
Aan #cryptovaluta hangt de gedachte dat dit hét middel is voor de criminaliteit. Want je omzeilt het bankwezen en het is lekker anoniem, toch?
Vooropgesteld moet worden dat crypto voor een ieder toegankelijk zijn en het bezit daarvan op zichzelf dus helemaal niets crimineels veronderstelt. Mijn ervaring leert dat cryptobezitters om zeer diverse redenen vermogen in bitcoins of andere cryptovaluta investeren. Het is nieuw, het biedt kansen, onafhankelijkheid van bancaire instanties en ga zo maar door.
Uit een rapport van Europol blijkt bovendien dat crypto helemaal niet zo’n hoge vlucht heeft genomen onder criminelen.
BijzonderStrafrecht bericht hierover onder meer:
Cryptovaluta niet voorkeur criminelen
“De bevindingen van het rapport ontkrachten een aantal mythes rond het criminele gebruik van cryptovaluta’s. Het ontkracht onder andere het idee dat cryptomunten het voorkeurs betaalmiddel zijn geworden voor criminelen. Het totale aantal en de waarde van cryptovaluta-transacties in verband met criminele activiteiten maakt nog steeds slechts een klein deel uitvan de criminele economie in vergelijking met contant geld en andere vormen van transacties.”
En
Cryptotransacties niet anoniem maar traceerbaar
“Ten slotte wordt in het verslag onderstreept dat cryptovaluta niet anoniem zijn, maar rechtshandhavingsinstanties juist toegang bieden tot aanzienlijk meer informatie dan zaken waarbij contant geld betrokken is, aangezien elke afzonderlijke transactie op een blockchain wordt vastgelegd. De meeste blockchains zijn publiekelijk toegankelijk, waardoor de transacties traceerbaar zijn.”
Bronnen:
- BijzonderStrafrecht.nl, ‘Europol-verslag over crimineel gebruik van cryptovaluta’
- Europol rapport december 2021, ‘Cryptocurrencies: tracing the evolution of criminal finances'