Terug naar Korte berichten 3 February 2025

Privékosten op de BV: moet kunnen? Vijf vragen. En een toptip.

Geschreven door: Vanessa Huygen

Privékosten op de BV: moet kunnen? Vijf vragen. En een toptip.

 

Ik hoor het toch nog regelmatig, dat kosten die niet echt (of echt niet) zakelijk zijn, wel op de BV worden geboekt. Moet kunnen? Dat vindt de fiscus in elk geval niet. En die gaat daar nu een speerpunt van maken. Wat zijn de risico’s, en hoe kunnen die worden ingedamd?

 

1. Nou en?

Wat zijn de risico’s als je privé en zakelijk door elkaar laat lopen? In de eerste plaats natuurlijk de correctie daarvan en naheffingen en/of navorderingen van belastingen. Met rente.

 

2. En boete?

Op het moment dat aangetoond kan worden dat de belastingplichtige zich bewust was van het privékarakter van de kosten en dat dit niet zakelijk geboekt had kunnen worden, kan daaroverheen een boete worden opgelegd. Afhankelijk van de omvang van de correctie kunnen die boetes flink oplopen.

 

3. En de adviseur?

De adviseur die ervan wist en eraan meewerkte, loopt eveneens een risico. Die kan namelijk onder omstandigheden als ‘medepleger’ van de onjuist ingediende aangiften worden aangemerkt. En om die reden eenzelfde (mogelijk forse) boete opgelegd krijgen.

 

4. Strafrecht?

Voor beiden kan ook het strafrecht in beeld komen. Als de bedragen interessant genoeg zijn óf er andere redenen zijn om nou net deze zaak strafrechtelijk aan te pakken (voorbeeldfunctie; betrokkenheid van adviseurs etc), kan in plaats van een bestuursrechtelijke boete ook gekozen worden voor strafrechtelijke vervolging, van zowel belastingplichtige als diens belastingadviseur.

 

5. Escape?

Is alle redding dan verloren? Neen! Op het moment dat nog geen belastingcontrole aan de gang of aanstaande is, kan op eigen initiatief worden gecorrigeerd. Na een vrijwillige verbetering voor omzetbelasting en vennootschapsbelasting bestaat – anders dan voor box 3 – nog wél de strafrechtelijke vrijwaring na inkeer. Als de adviseur dat bevordert, kan die bovendien ‘meeliften’ op de voordelen.

 

!Toptip

Vertrouwelijk overleggen over fouten uit het verleden en het corrigeren daarvan? Praat met een advocaat, zij heeft immers een geheimhoudingsplicht. Oftewel: als het strafrecht in beeld komt, blijft wat is besproken ook vertrouwelijk. Die communicatie kan niet in beslag worden genomen, en de advocaat kan niet worden gedwongen als getuige alles te openbaren.